Café De Dokter, in de volksmond “Het Doktertje”, is op 2 september 1798 gesticht door een chirurgijn van het toenmalig Binnengasthuis en vanaf dat jaar uitgebaat als proeflokaal en café door de familie Beems. De zesde generatie, Jannie en Jan Beems, drijven dit café nu reeds 40 jaar.

Al snel was De Dokter het stamlokaal van de doktoren van het Binnengasthuis en de medische studenten van de nabijgelegen Universiteit van Amsterdam. Al enkele decennia geleden is het Binnengasthuis samen met het Wilhelmina Gasthuis gesloten en opgegaan in het AMC aan de rand van de stad.

Cafe-De-Dokter-AMC

Met zijn nauwelijks 18 m2 is De Dokter het kleinste café van Amsterdam, met een ongéëvenaarde sfeer en inrichting, omlijst door achtergrondmuziek van jazz grootheden als Billy Holliday, Ella Fitzgerald en alle grote saxofonisten uit die tijd. Een aantal van deze fameuze vocalisten en muzikanten wisten Het Doktertje in de loop der jaren ook zelf te vinden.

Vanwege de unieke ligging in de binnenstad van Amsterdam, tussen het Spui met het uit de middeleeuwen daterende Begijnhof en het voormalig Burgerweeshuis, (nu het Amsterdams Historisch Museum, ) aan de éne kant, de Dam, het voormalig Binnengasthuis en Allard Pierson Museum aan de andere kant, is café De Dokter een pleisterplaats, waar men geweest moet zijn tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Cafe-De-Dokter-Spui-Maagdenhuis

Het Doktertje schenkt het voortreffelijke ambachtelijke Brand bier, heerlijke huiswijnen en het zeer uitgebreide assortiment whisky’s,  waarmee de toog achter de bar van onder tot boven is geëtaleerd. Buiten de normale huis whisky per glas (5,25 Euro) heeft Café De Dokter iedere maand een prachtig glas malt whisky uit één van de zes klassieke whisky gebieden van Schotland (6.00 Euro). Bovendien staan wij bekend op onze heerlijke kaas en de gerookte ossenworst (het roken van ossenworst is een exclusieve uitvinding van Jan Beems) met het onvergelijkbare Amsterdamse zuur van uien en augurken.

Cafe-De-Dokter-bar

Hierbij nodigt de Familie Beems U uit om zelf te komen kijken in hun unieke café tijdens een bezoek aan de mooie binnenstad van Amsterdam.

Read the history in English

 

Cafe-De-Dokter-tafel